Blog Cristina Lotru - 10 măsuri pentru igiena psihologică în situații de criză

10 măsuri pentru igiena psihologică în situații de criză

Sunt sigura ca pana acum v-ati luat masurile necesare de preventie fizica: igiena, consumabile, indepartare fizica si/sau carantina.

Ar fi un moment potrivit sa luam in considerare si masurile de preventie si igiena “interioare”, psihologice, deoarece haosul exterior va acutiza in urmatoarea perioada haosul interior.

Statistic, in perioadele de izolare sociala, vacante sau timp de introspectie, stresul psihologicstarile de panica, anxietate, oboseala acuta, insomnia, depresie se agraveaza deoarece psihicul iese din rutina zilnica, de pe pilot automat, si devine constient de toti demonii interiori.

Iata cateva propuneri de igiena psihologica, care te ajuta sa faci fata unei situatii de criza:

  1. Ai grija de cei apropiati si acorda atentie mai ales categoriilor vulnerabile: batrani, copii, persoane cu afectiuni. Conexiunea si afectiunea sunt cel mai bun antidot bun al stresului de orice natura.
  2. Priveste situatia de criza pe care o traversam acum si dintr-o perspectiva “din avion”, nu doar personala. Stai de vorba cu un batran si imprumuta din rezilienta lui ca atitudine de viata, atunci cand o sa-ti povesteasca ca el si ai lui au trecut deja prin foamete, razboaie, crize economice etc.
  3. Lecturile despre situatiile de criza ale omenirii si autobiografiile oamenilor care au traversat vremuri grele in istoria omenirii iti pot reaminti de propriul tau curaj, rezilienta si optimism. Aici ai un o bibliografie online: https://cristinalotru.wordpress.com/2018/01/03/bibliografie-online-cartile-care-mi-au-schimbat-viata/
  4. Fii mai atent decat de obicei la starile tale emotionale si ale celor apropiati. Ai rabdare cu tine si cu ceilalti, cu starile emotionale negative care se pot acutiza in aceasta perioada.Atunci cand supravietuirea omului este amenintata, creierul rational (neocortexul) se blocheaza, iar reactiile emotionale si comportamentale regreseaza (seamana cu cele ale copilului sau ale animalelor).
  5. Pentru a creste functionalitatea creierului rational, practica rugaciunea si meditatia pentru a ramane cat mai ancorat in prezent, cu o atitudine increzatoare, atent la respiratie si la nevoile corpului tau. Aici ai un link cu meditatii ghidate inregistrate: https://soundcloud.com/cristina-lotru/meditatie-ghidata-pentru-chakra-inimii
  6. Acorda atentie si sanatatii tale psihologice, nu doar fiziologice, pentru a depasi aceasta situatie de criza. Fii mai atent decat de obicei si la cei apropiati sau cunoscuti pe care ii stii intr-o situatia mai vulnerabila psihologic: stari de teama, panica, anxietate, insomnia, depresii, afectiuni medicale etc. *Pastreaza legatura cu ei telefonic sau online sau ghideaza-i catre un specialist daca vezi ca situatia te depaseste.
  7. Ai grija de igiena alimentara, consumand cat mai multe legume, fructe, ceaiuri, sucuri.
  8. Ai grija de igiena psihica, consumand atunci cand e necesar informatii din surse cat mai sigure: de pe site-urile autoritatilor, din surse care raman cat de cat obiective, si nu panicheaza, exagerand situatia.
  9. Cultiva o atitudine de non-judecata si iubire. Aminteste-ti ca multi suntem in situatia asta, indiferent de tara sau orasul din care venim.
  10. Ia-ti cateva momente de reflectie pentru a-ti aminti de o situatie de criza pe care ai traversat-o cu succes: la cine ai apelat, ce resurse ierioare ai folosit, cui ii esti recunoscator, ce ai invatat nou si util despre tine in urma experientei dificile.

Alte informatii utile:

  • DepreHUB, primul hub anti-depresie din România, deschide o linie telefonică anti-anxietate, în contextul răspândirii infecției cu Coronavirus COVID-19 la nivel național și al stării de îngrijorare generată în rândul populației. Categoriile cele mai predispuse la anxietate în această perioadă sunt adulții cu tulburări emoționale, copiii și medicii sau alți furnizori de servicii medicale, potrivit medicului psiholog Yolanda Crețescu, fondatoarea depreHUB.  0374.456.420 este numărul Helpline Anti Anxietate gratuit, deschis 24/7.

 

Comment

  1. Adela
    aug., 18, 2022 8:20 AM

    Ura, asta cautam, ce date! existent aici pe acest site web, multumesc administrator al acestui site.|

Leave a reply

Te-ai abonat cu succes.

Eroare. Încearcă din nou.