Arhetipul Anului 2021 – simboluri în Tarotul de Marsilia

Bine v-am regăsit în Noul An, care aduce cu sine o nouă energie, o nouă viziune.

Din punct de vedere al tarotului (de Marsilia), arhetipul anului 2021 este 5 (suma cifrelor din 2021), adică arcana sau cartea din Tarot, numită Marele Preot.

Tarot de Marsilia, varianta Grimaud, autor Paul Marteau (1930)

În cele ce urmează, o să explic în câteva cuvinte ce simboluri are acest arhetip și cum este legat de evenimentele din ultimul timp, dar și de evoluția omului, în general.

Pentru lucru individual și aprofundări, vă aștept la următoarele două evenimente:

 1. Atelier LIVE ZOOM Arhetipul Anului 2021 prin simboluri de Tarot
 2. Cursul de 3 zile: cele 21 (+1) arhetipuri în Tarotul de Marsilia

În Cursul de 3 zile ”Călătoria Eroului prin Arhetipurile din Tarot”, structurăm toate cele 21 (+1) arhetipuri/arcane sau cărți de tarot ca o călătorie a omului prin viață – numită Călătoria Eroului.

La fel ca la începutul vieții copilului, prima inițiere a Eroului se întâmplă în planul social (familie + școală): relația cu autoritățile din familie (mama, tata), relația cu educatorii, profesorii în primii ani de școală, relația cu Dumnezeu-tatăl sau tatăl spiritual.

De ce este important pentru copil să aibă și alte repere sociale decât familia?

Rolul Marelui Preot (5) în psihicul omului este acela al unui tată vertical, dar blând (acea autoritate internalizată care permite omului să aibă compasiune față de sine și de ceilalți, în timp ce respectă limitele sale și a celorlalți).

Dacă această imagine a autorității lipsește în sânul familiei, copilul poate suplini această imagine în afara familiei, fiind nevoit să se integreze în alte grupuri sociale (prietenii de joacă, grădinița, biserica), ceea ce îi dezvoltă capacitatea de adaptare la nou, comunicare, dar și păstrarea propriei individualități și a setului de valori primit în familie.

Puteți observa în cartea Marelui Preot, relația celor 3 personaje (cartea nr. 5 este prima carte din Tarot în care apare o relație de 3 personaje, primele 4 având un singur personaj central).

Cu alte cuvinte, în această etapă a cincea (și chiar în anul 5 de viață), copilul învață să relaționeze și cu alte persoane decât cele din familie. Atunci când este nevoit să învețe obiceiuri noi, să învețe o anumită disciplină, copilul realizează în plan psihologic că nu este identic cu mama sau tatăl său și începe să se dezvolte pe sine ca individualitate.

Din punct de vedere interior, cartea Marelui Preot arată nevoia omului de a-și asculta atât mintea, raționalul, emisfera stânga a creierului (personajul din stânga), dar mai ales intuiția (inima, emisfera dreaptă a creierului) – personajul din dreapta. De asemenea, poziția celor 2 personaje de la baza cărții (vezi imaginea mai jos), indică și modul în care se primește înțelepciunea/cunoașterea: cel din stânga doar cere, cel din dreapta primește smerit, ascultă, conștientizând că pentru a cere e nevoie să-ți recunoști propria Umbră (singura cale de vindecare în toate culturile, ”psihologiile” și formele de spiritualitate).

Tarot de Marisilia, autor Jean Noblet (1650)

În ce roluri apare Marele Preot (5)?

 • rolul tatălui/bunicului care exprimă afecțiune și sfaturi pentru copil
 • rolul Educatorului sau al profesorului blând, dar care disciplinează în același timp
 • după vârsta copilăriei, omul caută și găsește imaginea acestui arhetip al Marelui Preot într-un prieten cu mai multă experiență de viață, într-un mentor sau profesor, în partenerul de viață, în șeful sau în terapeutul cu care lucrează, în rolul duhovnicului sau al preotului ca”trimis” al lui Dumnezeu între oameni.

Alte simboluri ale Marelui Preot (5):

În mod evident, căutarea Marelui Preot este și una interioară: inovație sau a aduce o viziune nouă în viață, dezvoltarea compasiunii, dezvoltare personală prin educație, conexiunea cu Dumnezeu, reconectarea cu propriul Sine, și poate apărea în viața omului, indiferent de vârstă: reconversie profesională, promovare profesională, dezvoltarea propriei afaceri, întrebări cu privire la sensul lumii, la moarte, misiunea personală, căutarea unui partener de viață care să exprime calitățile Marelui Preot: putere de concentrare, disciplină, viziune (privirea Marelui Preot care ”trece” pe deasupra celor ce îl ascultă, dar și empatie și compasiune – semnul binecuvântării – mâna de la nivelul inimii).

Partea de Lumină a Arhetipului Marelui Preot (5):

 • compasiune, empatie, securitate afectivă
 • dreptate, disciplină
 • focus și putere de concentrare
 • specialist în domeniul pe care îl predă
 • educator al maselor, grupurilor
 • comunicare cu ajutorul cuvântului blând, dar ferm
 • comunicare și hrană spirituală (din inimă)

Partea de Umbră a Arhetipului Marelui Preot (5):

 • Știe să ofer, dar nu știe să primească
 • Rigiditate, intoleranță, dogmatism
 • Are tendința să aștepte ca ceilalți să vadă lucrurile în felul său.
 • Simte că este obligația lui să corecteze comportamentul oamenilor, în conformitate cu ceea ce găsește el acceptabil.
 • Poate fi rece și insensibil.

Cum explică simbolul Marelui Preot anul 2021?

În plan colectiv, legat de evenimentele de anul trecut, 2021 va fi despre o căutare a imaginii Marelui Preot ca vindecător (și auto-vindecător), nu doar la nivel social și material, dar și la nivel emoțional și spiritual. Oricât de mult am aștepta vindecarea omului de către om tot prin invenții ale minții umane, vindecarea adevărată se poate realiza doar holistic. Dacă 2020 a fost un an al așteptării în fața autorităților care se autoproclamă ”salvatoare”, 2021 va fi un an al căutărilor adevăraților ghizi. Când îi veți găsi, îi veți recunoaște deoarece vor oferi cunoaștere și iubire din inimă, nu din mintea proprie (ușor manipulabilă în fața fricilor, informațiilor, banilor și a altor puteri umane).

 

Comments

 1. BADIN
  ian., 28, 2023 7:08 PM

  Multumesc pentru minunata postare! Cu siguranta mi-a facut placere sa o citesc, s-ar putea sa fii un autor grozav. Voi avea grija sa va marquez blogul si voi reveni de acum inainte. Vreau sa va incurajez sa continuati sa scrieti minunat, sa aveti o dimineata buna!

  1. Lotru Cristina
   ian., 28, 2023 7:30 PM

   Va multumesc!Sper sa va fie de folos!

Leave a reply

Te-ai abonat cu succes.

Eroare. Încearcă din nou.